Gratis voorschool een succes: honderden kinderen extra aangemeld

De afgelopen maanden zijn er driehonderd kinderen extra aangemeld voor de voorschool in Den Haag. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente Den Haag. Sinds begin dit jaar is de voorschool gratis voor kinderen die dat echt nodig hebben en dat lijkt met deze stijging haar vruchten af te werpen.

Op 1 oktober 2023 zaten 3.117 kinderen op de voorschool en dit is gestegen tot 3.418 kinderen op 1 april 2024. Op de voorschool worden kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar oud spelenderwijs voorbereid op de basisschool. Zo leren ze de taal en met elkaar te spelen.

Wethouder Hilbert Bredemeijer is blij dat meer kinderen de voorschool volgen en dat het beleid werkt. “Meer dan de helft van de kinderen begint met een achterstand aan de basisschool. Met de voorschool krijgen kinderen een gelijke start op hun toekomst. Geweldig daarom dat zoveel meer kinderen de voorschool volgen. En er is nog volop plek voor nieuwe kinderen, dus wees welkom.”

Geen kosten of administratie voor ouders

Den Haag is de eerste grote gemeente die de voorschool gratis maakt voor kwetsbare kinderen. In Laak en Zuidwest is het zelfs gratis voor alle kinderen. De gemeente betaalt de kosten voor ouders en neemt bovendien de administratieve rompslomp weg.

Daarnaast zet de gemeente alles op alles om het belang van de voorschool onder de aandacht van ouders te brengen. Zo gaan peuterconsulenten al maanden Zuidwest, Laak en Transvaal in om ouders te informeren over de voorschool. Door het succes van de peuterconsulenten gaan zij ook later dit jaar in een aantal andere wijken aan de slag. Daarnaast organiseert de gemeente samen met de Haagse kinderopvangorganisaties twee keer per jaar de Dag van de voorschool, een open dag waar ouders kennis kunnen maken met de voorschool. De volgende Dag van de voorschool is op woensdag 25 september.

Dit alles heeft geresulteerd in fors extra kinderen op de voorschool. Van halverwege 2022 tot halverwege 2023 was er een flinke daling van het aantal kinderen dat de voorschool volgde. Sinds de gemeente aandacht vraagt voor de voorschool en het begin dit jaar gratis heeft gemaakt, keert het tij en is er een stijging te zien. De verwachting is dat deze stijging in de loop van 2024 zal doorzetten.