Laurentien van Oranje opent 2e Dag van de Voorschool

Dinsdag 16 april is de Dag van de Voorschool in Den Haag. Op deze open ochtend kunnen Haagse ouders/verzorgers met jonge kinderen een kijkje nemen bij een van de 100 voorscholen die meedoen. Laurentien van Oranje, directeur van de number 5 foundation, opent de dag feestelijk door voor te lezen op twee Haagse voorscholen in Laak en Wateringseveld. Sinds januari 2024 mogen kinderen in Den Haag, mét een verwijzing van het CJG, gratis naar de voorschool. ‘Op de voorschool worden kinderen spelenderwijs voorbereid op de basisschool. Er is op veel voorscholen plek voor nieuwe kinderen. Ik nodig alle Haagse ouders uit om langs te komen op de Dag van de Voorschool!’ aldus Hilbert Bredemeijer, wethouder onderwijs en jeugd.

De Dag van de Voorschool biedt Haagse ouders en verzorgers de kans om een voorschool in de buurt te bezoeken en te ontdekken wat een voorschool inhoudt. De voorschool is er om kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar voor te bereiden op de basisschool. Er zijn rondleidingen en ouders kunnen hun kind direct inschrijven. Ook de peuterconsulenten zijn aanwezig om ouders daarbij te helpen. Peuterconsulent Hafsa benadrukt het belang van de voorschool: “Voor veel kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar oud is de voorschool een geweldige kans. Hier worden ze spelenderwijs voorbereid op de overgang naar de basisschool, oefenen ze Nederlandse woordjes en spelen ze gezellig met leeftijdsgenootjes. Ouders vertellen ons dat kinderen die naar de voorschool gaan een betere start hebben op de basisschool.”

Sinds september vorig jaar zijn peuterconsulenten actief om ouders in Den Haag Zuidwest en Laak te informeren over het belang van de voorschool en taalontwikkeling en te helpen bij het aanmelden. Kinderen in Zuidwest en Laak hebben automatisch een verwijzing naar de voorschool en kunnen gratis naar de voorschool. De peuterconsulenten adviseren over de verschillende locaties, zijn bekend met wachtlijsten en kunnen indien nodig helpen met de inschrijving. Deze consulenten zijn te vinden in onder andere buurtcentra en Centrum Jeugd & Gezin-locaties (CJG).