Peuterconsulent Hafsa legt uit hoe het werkt…

De peuterconsulent helpt ouders van jonge Haagse kinderen hun weg te vinden naar de voorschool. Daar kunnen kinderen van 2,5 tot 4 jaar oud samen spelen en leren. Er staan in Den Haag 9 peuterconsulenten paraat om alle kinderen met een indicatie van het CJG gratis een plek te bieden op een voorschool in de buurt. Peuterconsulent Hafsa legt uit hoe het werkt.

Passende plek

‘Ik bel ouders van kinderen met een indicatie op om te vragen of ik ze kan helpen met het vinden van een voorschool. Deze ouders hebben vooraf aangegeven dat ik mag bellen. Sommige ouders kunnen zelf prima alles regelen, maar vaker spreek ik ouders die geen idee hebben. We spreken dan af in een buurtkamer, bij het CJG of in de bibliotheek, wat de ouder prettig vindt. Daar leg ik uit wat de voorschool is, waarom het zo belangrijk is en welke voorscholen er in de buurt zijn. Samen kijken we naar een passende plek voor hun kind. Hebben we die gevonden, dan maak ik een afspraak om er samen te gaan kijken. Soms gaan we wel 2 of 3 keer langs om kennis te maken.

Samen spelen en leren

Naast uitleg over de voorschool vertel ik ook over ‘spel aan huis’. Via ‘Spel aan Huis’ komt een spelbegeleider thuis om een kind te helpen met spelen, samen met de ouders. De spelbegeleider weet hoe je de ontwikkeling van kinderen kunt stimuleren door te spelen. En de ouder leert er ook van. Ook leg ik uit hoe de bibliotheek werkt en op welke plekken ze bijvoorbeeld andere ouders met jonge kinderen kunnen ontmoeten. Samen spelen en leren is een ontwikkeling waar meer bij komt kijken dan alleen de voorschool.

Peuterconsulenten Thirza en Hafsa

In de wijk

Zodra een kind op de voorschool zit, zijn we er nog steeds voor de ouders. Als ze een vraag hebben, hoeven ze ons alleen maar te bellen of een appje te sturen. Er zijn natuurlijk ook ouders die niet willen dat wij bellen, dat is jammer want de voorschool is juist zo belangrijk. Die ouders proberen we dan ergens anders in de wijk te ontmoeten. Daar zijn we heel actief in. We zijn aanwezig bij allerlei wijkbijeenkomsten. Deze maand is bijvoorbeeld het peutercafé, waar veel ouders met hun peuters komen. Ook daar geven wij uitleg over de voorschool, maar ook over allerlei andere activiteiten in de wijk. Het aanbod is groot en niet iedereen weet dat. Ik word ook steeds vaker gebeld door ouders die mijn nummer hebben gekregen van andere ouders. En dat is fijn, want onze hulp wordt gewaardeerd.

Ontwikkeling van het kind

Veel ouders denken dat taal de belangrijkste reden is voor de voorschool. Maar ze leren er juist zoveel andere dingen die ook heel belangrijk zijn als je naar de basisschool gaat. Zoals samen spelen, samen delen, vriendjes maken en nog veel meer. We zien dat vooral ouders met een eerste kind de leeftijd van 2,5 jaar te jong vinden om uit handen te geven. Dat snappen wij natuurlijk, maar wij proberen de ouder juist te laten zien hoe belangrijk en hoe leuk het is voor een kind om met andere kinderen te spelen. Je helpt de ouder ook in het leren loslaten door ze voorzichtig te laten ervaren hoe dat uitpakt. Ouders mogen meekijken en zien dat hun kind op een speelse manier grote stappen maakt in de ontwikkeling. Hoe leuk en fijn is dat.

Dag van de voorschool

Op 16 april is de Dag van de Voorschool. Dan kun je van 10 tot 12 uur binnenlopen en kennismaken met de voorschool en met ons.

Contact

Wil je contact met een peuterconsulent? Heb je vragen over de voorschool en wil je een keertje kijken met je kind? Op de pagina met peuterconsulenten staat wie je kunt bellen.